ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Διαβάζοντας το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, Δόνα η Τερηδόνα, οι μαθητές/τριες της Δ΄2  τάξης του σχολείου μας εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν τα δικά τους κόμικς…

Ζωγραφιές εμπνευσμένες από ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη δημιούργησαν οι μαθητές/τριες της Δ΄2  τάξης. Απολαύστε τις…

Στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας που εφαρμόσαμε στο σχολείο μας κατά τη φετινή σχολική, οι μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων συμμετείχαν στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ανάμεσα στους τριάντα (30) τυχερούς μαθητές που ανέδειξε η κλήρωση πανελλαδικά, ο μαθητής Καλκεντινίδης Γιάννης, της Ε΄1 τάξης με δασκάλα την κ.Γανοπούλου Κική, κατέλαβε τη δεύτερη θέση και κέρδισε ένα πατίνι.


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2012 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Μεξικού. Το μήνυμα το έγραψε ο πολυβραβευμένος Μεξικανός συγγραφέας FranciscoHinojosa, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1954 και είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πιο επιτυχημένους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Έχει γράψει 40 βιβλία (ποιήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικά, δοκίμια και βιβλία για παιδιά και νέους), από τα οποία τα πιο γνωστά είναι το ιστορικό μυθιστόρημα A golpe de calcetin( Με τα πόδια), La peor senora del mundo( Η χειρότερη κυρία του κόσμου) και Anibal y Melquiades(Αννίβας και Μελχιάδης). Στα έργα του επικρατεί το χιούμορ και η φαντασία.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε ο Μεξικανός εικονογράφος JuanGedovius, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού και δηλώνει ότι είναι επίσης αφηγητής, «αδιόρθωτη κουκουβάγια» και «ψαράς θαλάσσιων δράκων». Έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 60 έργα του, έχει τιμηθεί με δέκα διεθνή βραβεία και έχει συμμετάσχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα : Trucas (Τρούκας), Ribit (Ρίμπιτ), και Morado al cubo (Ο μωβ κύβος).

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της IBBY\Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Διαβάστε ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) για την ημέρα αυτή.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mikrosanagnostis.gr/ για να βρείτε ιδέες για δραστηριότητες στην τάξη.

Στην ιστοσελίδα του “Μικρού Αναγνώστη” υπάρχει “Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ”, όπου μπορείτε να βρείτε φιλαναγνωστικές δραστηριότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην τάξη.

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα:

http://www.mikrosanagnostis.gr/gwniadaskalwn.asp