ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ

Από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου λάβαμε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή για τη συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Βέροιας. (πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Την 1η Μαΐου 1943, 460 Εβραίοι της Βέροιας, ανάμεσά τους και 150 παιδιά, μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στη Θεσσαλονίκη και στις 8 Μαΐου, με την 15η σιδηροδρομική αποστολή, στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Όλοι τους εξοντώθηκαν.

Στη μνήμη τους, από 16-18 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια οι «Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Βέροιας (1943-2014)», που διοργανώθηκαν από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την υποστήριξη του European Jewish Fund και του ιστολογίου oltre il muro. Ιδιαίτερα ενεργής και συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητών της Στ? Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας. Οι μαθητές με τις πρωτοβουλίες τους και την  προθυμία τους άφησαν στο χώρο της Συναγωγής, στην παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα, το ανάγλυφο αποτύπωμά τους αποκήρυξης της ρητορικής του μίσους και του ρατσισμού.

 

Το πρωί της Παρασκευής 16.5.14, εικοσιπέντε παιδιά διάβασαν τα μηνύματα που αφιέρωσαν στα εβραιόπουλα της Βέροιας που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν εξ αιτίας του ναζιστικού διωγμού και του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, τα γράμματα παιδιών «σκαρφάλωσαν στα δοκάρια της μνήμης» σε μια συμβολική τελετή κατά την οποία τα παιδιά κρέμασαν τα γράμματά τους στα ξύλινα δοκάρια που στηρίζουν τη «μεχιτσά», τον γυναικωνίτη της Συναγωγής.

Στα παιδιά και τους δασκάλους τους μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Σολομών Παρέντε, ο οποίος τους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή τους. «Σαν σήμερα, ακριβώς 71 χρόνια πριν, πάνω από 150 παιδιά της Βέροιας, δεν ήταν πια στη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρέντε.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του σχολείου κα Αρίστη Κουκουρίκου αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έγινε στα παιδιά της Στ? τάξης του Δημοτικού πάνω στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Βέροια και στο διωγμό και τις εκτοπίσεις των Εβραίων. Κάθε παιδί διάλεξε ένα όνομα από τον κατάλογο των εβραιόπαιδων της Βέροιας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και του έγραψε ένα γράμμα. «Θα ήθελα να σου πω ότι σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τα χρόνια που πέρασες εσύ. Τα παιδιά τώρα μπορούν να παίζουν ελεύθερα χωρίς το φόβο μήπως τους δουν και τους συλλάβουν. ? Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου στη θέση σου?», με αυτά τα λόγια, σκέψεις παιδικές αλλά ώριμες, σκέψεις με συναίσθημα αλλά και με γνώση της ιστορίας, οι μαθητές της Στ? τάξης του 4ου Δημοτικού Βέροιας έδειξαν το σύνδεσμό τους με τα παιδιά του Ολοκαυτώματος, τη σοβαρότητα και την τρυφερότητα με την οποία προσέγγισαν το θέμα και έδωσαν το δικό τους μήνυμα, το μήνυμα των νέων,  για το μέλλον ότι «τα πράγματα είναι πιο αγαπημένα και υπάρχει πολλή ελευθερία και δημοκρατία». Στα παιδιά μίλησε, επίσης, για τα σκληρά χρόνια της Κατοχής και για τις αναμνήσεις του, ο παλιός Βεροιώτης κ. Ιωσήφ Στρούμτσα, που ήταν 13 χρονών την εποχή της Γερμανικής Κατοχής.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του παλιού Βεροιώτη Εμμανουέλ Ρουβέν, ο οποίος ήρθε από το Ισραήλ. Εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων και φορέων του ελληνικού εβραϊσμού έδωσαν ένα δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ και πρόεδρος της Κ.Σ. της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Σολομών Παρέντε, ο γεν. γραμματέας του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων καθηγητής κ. Μωϋσής Ελισάφ, η εντεταλμένη Σύμβουλος του ΟΠΑΙΕ κα Χάνα Πίντο, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Βέροιας κ. Εζδράς Μπακλόλας και Ιωσήφ Στρούμτσα, και από το Βόλο ο θρησκευτικός λειτουργός κ. Μ. Μωϋσής.

 

Με αφορμή την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα δικαιώματά τους και να εκφραστούν δημιουργικά.

Εκατοντάδες ομαδικές εργασίες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας, αλλά και από σχολεία του εξωτερικού, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σχολεία μονοθέσια, σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές έχουν ήδη φθάσει στα γραφεία της UNICEF. Μέσα από τα έργα τους τα παιδιά μας στέλνουν το μήνυμα: “Όνειρό μας: να κάνουμε φίλους μας όλα τα παιδιά του κόσμου”.

Όλες οι εργασίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου. 

Στην έκθεση αυτή συμμετέχει και το σχολείο μας με την εργασία “Τα άλλα παιδιά;”, που πραγματοποίησαν κατά την περσινή σχολική χρονιά οι μαθητές/τριες της Ε΄2 στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.  

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα στα δύο Θερινά Τμήματα που λειτούργησαν στο 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα, για την ενίσχυση της ελληνομάθειας στα πλαίσια της Πράξης ΕΣΠΑ «Εκπαίδευση αλλοδαπών & Παλιννοστούντων μαθητών» του ΑΠΘ.

Οι μικροί μαθητές πέρασαν δύο δημιουργικές και ευχάριστες καλοκαιρινές εβδομάδες γνωρίζοντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της μάθησης κυρίως, ενδυναμώντας την ταυτότητα και τη γλωσσική και πολιτισμική τους επίγνωση. Επίσης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Βέροιας, στο Βήμα του Απ. Παύλου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Κοντογουλίδου Εύα.

Την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος, διάρκειας δύο εβδομάδων, είχε το Π.Τ.Δ.Ε. ? Ε.Μ.Δ.Δ.Ε.Γ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάσκοντες εκπαιδευτικοί ήταν οι Μακρίδης Κωνσταντίνος (4ο Δ.Σχ.) και Ζεληλίδου Μαριάννα (5ο Δ.Σχ.).

Την Τρίτη 19 Ιουνίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο Θερινά Τμήματα στο 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο. Πρόκειται για καλοκαιρινά μαθήματα διάρκειας δύο εβδομάδων (40 διδακτικές ώρες), τα οποία απευθύνονται σε αλλοδαπούς/παλιννοστούντες μαθητές Δημοτικού Σχολείου.

Στόχος των θερινών τμημάτων είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνομάθειας των αλλοδαπών μαθητών/τριών στη λογική της ενίσχυσης της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικότητας στην ελληνική εκπαίδευση.

Τα θερινά τμήματα προσφέρουν στα παιδιά:

  • Γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της μάθησης.
  • Ευκαιρία για δημιουργική έκφραση
  • Ενδυνάμωση της ταυτότητας και της γλωσσικής και πολιτισμικής επίγνωσης των παιδιών
  • Ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις δομές του εκπαιδευτικού συστήματος και βασικές αρχές σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Επικοινωνία και αλληλεπίδραση με άλλες ενταγμένες στο πρόγραμμα σχολικές μονάδες
  • Δυνατότητα ενεργής εμπλοκής στο σχεδιασμό της λειτουργίας των θερινών τμημάτων μέσω της κατάθεσης ιδεών και προτάσεων
  • Εκπαιδευτικό υλικό και γραφική ύλη
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Η Δράση αυτή εντάσσεται στην Πράξη ΕΣΠΑ «Εκπαίδευση αλλοδαπών & Παλιννοστούντων μαθητών» του ΑΠΘ και πραγματοποιείται από το Π.Τ.Δ.Ε. ? Ε.Μ.Δ.Δ.Ε.Γ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.