Monthly Archives: Φεβρουάριος 2012

Το μήνα Μάρτιο καθώς ο καιρός θ? ανοίγει θα προσπαθήσουμε κι εμείς να ανοίξουμε τις καρδιές μας και ν? αφήσουμε τα συναισθήματά μας να βγουν προς τα έξω και να  γίνουν δημιουργία και έκφραση. Με τη μουσική και τους ήχους θα ανακαλύψουμε πλήθος συναισθημάτων. Πολύ συχνά με τη μουσική επιλέγουμε να εκφραστούμε και να συνοδεύσουμε καταστάσεις που ζούμε. Ελάτε στην παρέα μας, μικροί και μεγάλοι, να διαβάσουμε βιβλία, να κάνουμε κατασκευές, να δούμε πως η μουσική και το συναίσθημα συνδέονται, μέσα από συναντήσεις που μας εισάγουν στην περιπέτεια του ήχου και της μουσικής. Με τη Μουσειοπαιδαγωγό Ανθή Χρυσοπούλου.

 

Σάββατο 3 Μαρτίου, 11.00-12.30 το πρωί

«Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων». Μαζί με τα πιο οικεία συναισθήματα ανακαλύπτουμε και ξαναθυμόμαστε ιστορίες αγάπης, ζήλιας, μίσους, τρυφερότητας, φόβου και άλλων συναισθημάτων που ξεχειλίζουν μέσα από αγαπημένα βιβλία. Για παιδιά 7-11 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 7 Μαρτίου, 4.00-5.00 & 5.00-6.00 το απόγευμα

Να σου πω μια ιστορία; «Πόσο μ? αρέσει ο εαυτός μου»! Νιώθω όμορφα και μόνος και με τους άλλους όταν αρχίζω να γνωρίζω, ν? αποδέχομαι και να εκτιμώ τον εαυτό μου. Ανάγνωση ιστορίας που συνοδεύεται από μια σχετική δραστηριότητα. (Μία συνάντηση). Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 7 Μαρτίου, 6.30-7.45 το απόγευμα

Με τη μουσική και τους ήχους εκφράζομαι κι επικοινωνώ!… «Γνωριμία με τον κόσμο της μουσικής». Γνωρίζουμε βασικές έννοιες γύρω από τη μουσική και τα μουσικά όργανα. Για παιδιά 6-10 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 14 Μαρτίου, 4.00-5.00 & 5.00-6.00 το απόγευμα

Να σου πω μια ιστορία; «Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε τη χαρά του». Καμιά φορά τα πλάσματα που αγαπάμε φεύγουν μακριά αφήνοντας μέσα μας μια βαθιά θλίψη και τότε?; Ανάγνωση ιστορίας που συνοδεύεται από μια σχετική δραστηριότητα. (Μία συνάντηση). Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 14 Μαρτίου, 6.00-7.00 το απόγευμα

Με τη μουσική και τους ήχους εκφράζομαι κι επικοινωνώ!… «Ζωγραφίζω τη μουσική».

Αποτυπώνω με σχήματα και χρώματα τα συναισθήματα που μου γεννάει η μουσική. Για παιδιά 6-10 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Σάββατο 17 Μαρτίου, 11.00-13.00 το πρωί

Αντιστρέφοντας τους ρόλους! Με μια κούκλα δίνω σχήμα κι έκφραση στα συναισθήματά μου!

Μέσα από τη δημιουργία μιας μικρής υφασμάτινης κούκλας αφήνω να εκφραστούν όσα νιώθω κι ελπίζω. (Φέρτε μαζί σας ρετάλια, νήματα, δαντέλες & κορδέλες?). Εργαστήριο προσανατολισμένο σε μεγαλύτερες ηλικίες (ενήλικες και έφηβοι) όπου τα παιδιά έως 12 ετών μπορούν να έχουν βοηθητικό ρόλο. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

 

 

 

Τετάρτη 21 Μαρτίου, 4.00-5.00 & 5.00-6.00 το απόγευμα

Να σου πω μια ιστορία; Οι νεράιδες μας μιλάνε για?τη γενναιοδωρία, την ταπεινότητα, την ευγνωμοσύνη και για το πως συμπεριφέρεται μια πραγματική νεράιδα σε δύσκολες καταστάσεις. Ανάγνωση ιστορίας που συνοδεύεται από μια σχετική δραστηριότητα. (Μία συνάντηση). Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 21 Μαρτίου, 6.00-7.30 το απόγευμα

Με τη μουσική και τους ήχους εκφράζομαι κι επικοινωνώ!… «Κάνω τον ήχο μια δική μου ιστορία». Παίζουμε με αυτό που ακούμε. Φτιάχνουμε τα δικά μας “ηχητικά εφέ”. Δημιουργούμε με αυτά τόπους μακρινούς και ξένους μέσα στους οποίους μία ιστορία γεννιέται έτοιμη να γίνει θέατρο. Με τη Θεατρολόγο Χριστίνα Φλούδα. Για παιδιά 7-11 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 28 Μαρτίου, 4.00-5.00 & 5.00-6.00 το απόγευμα

Να σου πω μια ιστορία; «Ο μεγάλος θυμός»?και πως τα βγάζουμε πέρα μαζί του? Ανάγνωση ιστορίας που συνοδεύεται από μια σχετική δραστηριότητα. Φέρτε μαζί σας ένα χάρτινο κουτί παπουτσιών. (Μία συνάντηση). Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 28 Μαρτίου, 6.00-7.30 το απόγευμα

Με τη μουσική και τους ήχους εκφράζομαι κι επικοινωνώ. Αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Με απλά υλικά ανακαλύπτω διασκεδαστικούς τρόπους να παράγω ήχο και μουσική. Για παιδιά 7-11 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

 

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας,

Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494

 

Το πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιείται με Δωρεά του

Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)

Εβδομήντα μάσκες από παραδοσιακά δρώμενα που τελούνται σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης».

Oι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μάσκες από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς.

Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκτασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας, τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Οι εβδομήντα χειροποίητες μάσκες αποτελούν όλες προσωπική συλλογή του δημοσιογράφου Γιώργη Μελίκη και θα εκτεθούν στο χώρο του μουσείου έως και τον Ιούνιο του 2012.

Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την 11η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή της ΙΖ? εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το αρχείο Γιώργη Μελίκη. Χορηγοί είναι η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και ο δήμος Βέροιας.

Επίσης, ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει με δαπάνες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων λεύκωμα που θα περιέχει το σύνολο της συλλογής των παραδοσιακών μασκών του αρχείου Γιώργη Μελίκη.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 11.00 ? 12.30 το πρωί

Απόκριες στη Βέροια? Μασκαράδες, φαϊ με τους παππούδες, γαϊτανάκι, χάσκα, χαρταετός? Πόσο άλλαξαν οι συνήθειές μας;? Ελάτε να ακούσετε Βεροιώτικες ιστορίες της  Αποκριάς και να γνωρίσετε την «κυρά Σαρακοστή», ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.  Ελάτε να το φτιάξουμε μαζί! Υπεύθυνη προγράμματος Αρίστη Κουκουρίκου. Για παιδιά 7-14 ετών. Με προεγγραφή στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. 

 

Με τη συνεργασία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας.

 

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8, τηλ. 2331024494

 

Το πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιείται με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)

Aπό τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ημαθίας έγινε γνωστό ότι σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων, ότι την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 9:00 π.μ. θα τιμηθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας οι συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί, οι Διοικητικοί Υπάλληλοι και Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης και Διοίκησης.

Θα ακολουθήσει το 4ο Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής με την παρουσίαση εργασιών των συμμετεχόντων μαθητών.

Από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μέχρι την και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 θα υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαϊου 2012.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Μαϊου 2012 για τα επίπεδα:
αΑ (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική.
β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική , Ισπανική και Τούρκικη γλώσσα
β) Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική γλώσσα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

– Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους.

– Ένα έντυπο παράβολο δημοσίου :
α. των 60 ευρώ για το επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση»)
β. των 80 ευρώ για το επίπεδο Β (Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή      γνώση»),
γ. των 80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 («πολύ καλή γνώση»).

Σε περίπτωση έλλειψης εντύπων παραβόλων, τα αντίστοιχα ποσά μπορούν να εισπράττονται και με την έκδοση διπλοτύπων είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.). Τα παράβολα ή τα διπλότυπα εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου ( Κ.Α.Ε. 3741).

? Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Ελλείψει αυτής, κατατίθεται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του υποψηφίου όπως στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία αυτού.

? Ειδικό έντυπο «Aίτηση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από την επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών, στην Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (Μούμογλου 1-Βέροια τηλεφ:23310-78900 & 23310-78903