Monthly Archives: Μάιος 2012

Την Πέμπτη 24/05/2012, η Γ΄1 τάξη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου στα πλαίσια της έκθεσης “Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης” της συλλογής του Γιώργη Μελίκη που φιλοξενείται στο χώρο.

Εκεί τους περίμενε η κ. Πολατίδου Μαρία, αρχαιολόγος της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία τους ξενάγησε στην εντυπωσιακή συλλογή από 70 μάσκες που χρησιμοποιούνται σε λαϊκά δρώμενα της Ελληνικής παράδοσης. Από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς, Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκστασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Στη συνέχεια, τα παιδιά κατασκεύασαν τη μάσκα του Κοτσαμάνη Μωμόγερου από τον Τετράλοφο Κοζάνης.

Οι μαθητές/τριες συνοδεύονταν από τη δασκάλα τους κ. Μουρατίδου Μαριάννα και τη Δ/ντρια του σχολείου κ. Κουκουρίκου Αρίστη

Συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ναούς-μνημεία, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τους Ιερούς Ναούς Αγίου Αντωνίου και Μέγα Θεολόγου, την Τρίτη 22/05/2012.

Στον Άγιο Αντώνιο τους περίμενε ο π.Παύλος, ο οποίος τους μίλησε για το ρόλο της εκκλησίας στη ζωή των χριστιανών καθώς και για το σημαντικότατο ρόλο του συγκεκριμένου ναού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μας.

Στο ναό του Μέγα Θεολόγου οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από την κ. Χειμωνοπούλου Μαρία, αρχαιολόγο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για έναν ναό του 13ου αιώνα με σημαντική αγιογράφηση.

Την Παρασκευή 25/05/2012 η ΣΤ΄ τάξη επισκέφτηκε την Ιερά  Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Σκήτη Βέροιας.

Στις επισκέψεις αυτές συνοδεύονταν από τις δασκάλες τους κ. Καλουσίδου Ελένη και κ Αλεξοπούλου Γιώτα.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους  τα κουνούπια. Τα τελευταία χρόνια ακούμε ότι τα κουνούπια μπορεί να μας μολύνουν με νέους ιούς, όπως τον ιό του δυτικού Νείλου. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στα μέτρα πρόληψης. Επειδή τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να μειώσουμε τα σημεία όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε πια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας , τον κήπο μας, τη βεράντα μας που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Θα πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε ότι βασικός ευνοϊκός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι : ΤΟ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ.

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να προστατευτείε από τα κουνούπια!

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανάληψη από το Παράρτημα της ευθύνης διοργάνωσης της φετινής 16ης Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων (Βαλκανιάδα).

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι σκοποί της διοργάνωσης είναι:

– η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη των ταλαντούχων μαθητών στα μαθηματικά σε όλες τις χώρες μέλη.

– η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών των χωρών μελών και των καθηγητών τους.

– η δημιουργία δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών για τα σχολικά προγράμματα και πρακτικών μεταξύ των χωρών μελών.

Στη Βέροια, η Μαθηματική Εταιρεία διοργάνωσε και στο παρελθόν υψηλού επιπέδου διεθνείς διαγωνισμούς με τρόπο υποδειγματικό. Το γεγονός ότι η φετινή Βαλκανιάδα συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας, δίνει στη διοργάνωση αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού εδώ θα βρίσκονται μαθητές και επιστήμονες από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Βέροια στο διάστημα 25-29 Ιουνίου και συμμετέχουν σ? αυτόν μαθητές και μαθήτριες ηλικίας έως 15,5 ετών, οι οποίοι εκτός από τις χώρες των Βαλκανίων προέρχονται και από άλλες χώρες, που θέλουν να συμμετέχουν με αντίστοιχη αποστολή.

Κάθε εθνική ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό, τον υπαρχηγό, που συνήθως είναι Πανεπιστημιακοί και από 6 μαθητές και μαθήτριες.

Ήδη ως παρατηρητές δήλωσαν συμμετοχή η Ινδονησία και το Τατζικιστάν, ενώ αναμένονται οι δηλώσεις συμμετοχής και άλλων χωρών εκτός Βαλκανίων. Και μόνο το γεγονός της συμμετοχής τόσο μακρινών χωρών, όπως η Ινδονησία, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του θεσμού σε διεθνές επίπεδο.

Για την Ημαθία, η διοργάνωση προσφέρει την ευκαιρία διαφήμισης της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ομορφιάς του τόπου, αλλά και γενικότερα ανάδειξης της περιοχής μας σε ένα μεγάλο κοινό επιστημόνων και νέων παιδιών, που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες τους.

Η Διοικούσα Επιτροπή κάνει κάθε προσπάθεια, η διοργάνωση να είναι άψογη από κάθε πλευρά και καλεί τους τοπικούς φορείς, αλλά και όλους τους Ημαθιώτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, η Δημόσια Βιβλιοθήκη γιορτάζει και καλεί όλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της.

  • Όλη την εβδομάδα δείτε στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης προβολή βίντεο και εικόνων από τα πιο γνωστά μουσεία του κόσμου.
  • Ελάτε να φτιάξουμε το μουσείο της καθημερινής ζωής του μέλλοντος: Φέρτε αντικείμενα που θεωρείτε πως θα ήταν χρήσιμα για έναν μελετητή της καθημερινής ζωής του 2012 αν τα έβρισκε 500 χρόνια μετά. Μπορείτε να ετοιμάσετε και ένα ταμπελάκι με πληροφορίες για τον μελλοντικό επισκέπτη. Η έκθεση μας θα στηθεί σταδιακά και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου.
  • Από τα μουσεία του κόσμου στο δικό μας μουσείο. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές τάξεις από Γ? έως ΣΤ? Δημοτικού και Γυμνάσιο. (Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς). Με τη μουσειοπαιδαγωγό Ανθή Χρυσοπούλου.

Τετάρτη 16 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα

«Με τον Φράνκλιν πάμε παρέα στο μουσείο?». Φτιάχνουμε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας με προϊστορικά ζώα. Για παιδιά 3-6 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Τετάρτη 16 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα

Εμπνεόμαστε από τα μουσεία του κόσμου και φτιάχνουμε το δικό μας μουσείο!  Κάθε παιδί φέρνει από το σπίτι του ένα αντικείμενο από τη σημερινή εποχή που πιστεύει πως αξίζει να διατηρηθεί και να εκτεθεί σε ένα μουσείο  για να γνωρίσουν οι άνθρωποι του μέλλοντος πως ζούμε σήμερα. (Το αντικείμενο μπορεί να είναι και φωτογραφία). Για παιδιά 7-12 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Σάββατο 19 Μαΐου, 11.30-13.30 το πρωί

«Εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου σημειωματάριου». Κάνουμε μια γοητευτική αναδρομή στο παρελθόν και στους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος επιχείρησε να αποτυπώσει το λόγο και τις ιδέες του. Με παραδείγματα από σπάνιο αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης εξοικειωνόμαστε με κάποιες από τις βασικές αρχές συντήρησης του χαρτιού και του βιβλίου. Στη συνέχεια δημιουργούμε με απλά υλικά και μέσα ένα χειροποίητο σημειωματάριο. Με την συντηρήτρια αρχαιοτήτων & έργων τέχνης Κική Καλαντζίδου. Για ενήλικες και εφήβους. Με Προεγγραφή. Στο 2ο όροφο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

 21 Μαΐου έως 2 Ιουνίου : Παιχνίδι μέσα & έξω, παιχνίδι παντού!!

Παιχνίδια εμπνευσμένα από τη φύση, μέσα στη φύση!

 Τετάρτη 23 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα

Με τα δώρα της φύσης?παίζω και δημιουργώ! Παιχνίδια εμπνευσμένα από τη φύση, μέσα στη φύση! Για παιδιά 3-6 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Τετάρτη 23 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα

Με τα δώρα της φύσης?παίζω και δημιουργώ! Παιχνίδια εμπνευσμένα από τη φύση, μέσα στη φύση! Για παιδιά 7-12 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Τετάρτη 30 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα

«Παραμυθοσαλάτα με? φρουτοσαλάτα?.». Κάνουμε άνω κάτω τα αγαπημένα μας παραμύθια κι απολαμβάνουμε φρουτοσαλάτα στον κήπο μας. (Φέρτε από δυο φρούτα ο καθένας). Για παιδιά 3-6 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Τετάρτη 30 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα

«Παραμυθοσαλάτα με? φρουτοσαλάτα?.». Κάνουμε άνω κάτω τα αγαπημένα μας παραμύθια κι απολαμβάνουμε φρουτοσαλάτα στον κήπο μας. (Φέρτε από δυο φρούτα ο καθένας). Για παιδιά 7-12. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 Σάββατο 2 Ιούνιου, 11.00-14.00 το πρωί

«Στη μαγεία των επιτραπέζιων παιχνιδιών» με την ομάδα του Playhouse Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζοντας τα καινούρια μας επιτραπέζια παιχνίδια που στο εξής θα διατίθενται στη Βιβλιοθήκη, σας προσκαλούμε σε έναν μαραθώνιο πρωτότυπων, εκπαιδευτικών αλλά και άκρως διασκεδαστικών παιχνιδιών με φαντάσματα, ιππότες, ζώα, ξωτικά και πολλά άλλα. Για παιδιά 4-84 ετών. Ελεύθερη συμμετοχή. Σε συνεργασία με το Playhouse Θεσσαλονίκης.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494

Το πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιείται με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)