Την Πέμπτη 24/05/2012, η Γ΄1 τάξη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου στα πλαίσια της έκθεσης “Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης” της συλλογής του Γιώργη Μελίκη που φιλοξενείται στο χώρο.

Εκεί τους περίμενε η κ. Πολατίδου Μαρία, αρχαιολόγος της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία τους ξενάγησε στην εντυπωσιακή συλλογή από 70 μάσκες που χρησιμοποιούνται σε λαϊκά δρώμενα της Ελληνικής παράδοσης. Από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς, Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκστασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Στη συνέχεια, τα παιδιά κατασκεύασαν τη μάσκα του Κοτσαμάνη Μωμόγερου από τον Τετράλοφο Κοζάνης.

Οι μαθητές/τριες συνοδεύονταν από τη δασκάλα τους κ. Μουρατίδου Μαριάννα και τη Δ/ντρια του σχολείου κ. Κουκουρίκου Αρίστη

Comments are closed.