Έκθεση ζωγραφίκης με θέμα «Ενάλιος νύμφη» θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Βέροιας. Μέσα από το δισυπόστατο πρόσωπο της Γοργόνας που είναι μισή ψάρι-μισή γυναίκα, η έκθεση  αναδεικνύει τη διπλή όψη της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού που μια γαληνεύει και μια αναστατώνεται από ποικίλες τρικυμίες.

«Αυτή είναι η Ελλάδα», λέει για τη Γοργόνα , στα «Λόγια της πλώρης» ο Καρκαβίτσας, «μισή στεριά-μισή θάλασσα».

Προσδιορίζει τη σχέση και την ταύτιση της Γοργόνας με την ίδια την Ελλάδα, της αέναης αναζήτησης με τον καημό της Ρωμιοσύνης.

Ολόκληρος ο μύθος μετουσιώνει μέσα από ένα ερώτημα (Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;), μέσα από μια επιθυμητή και απαιτητή απάντηση (Ζει και βασιλεύει?) και δυο πρόσωπα-σύμβολα (της Γοργόνας, σύμβολο στέρησης και αέναης αναζήτησης του επιθυμητού, και του Αλέξανδρου, σύμβολο του Οραματικού, του Μείζονος Ελληνικού Ελληνισμού- κατά τον Σεφέρη), το θεμέλιο μιας εθνικής συνείδησης και μαζί μιας αυταπάτης.

Μέσα σ? αυτά τα πλαίσια κινούμενοι οι δυο δημιουργοί, Δέσποινα Περηφανοπούλου και Δημήτρης Κατσαβός, αφήσανε για λίγο τα οικεία για αυτούς πρόσωπα της Πάναγνης Θεοτόκου, του Ιησού και των Αγίων Μορφών των εικονοστασίων, με τον ίδιο χρωστήρα όμως, τα ίδια χρώματα και την ίδια τεχνική-της ορθόδοξης βυζαντινής εικονογραφίας, σμιλέψανε την καλλικέλαδο Γοργόνα, αδερφή του Μεγαλέξανδρου. όπως σχηματοποιήθηκε και πήρε μορφή μπρος στα μάτια του μυαλού και της καρδιάς τους, μέσα από κείμενα και στίχους σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών (Καρκαβίτσας, Μυριβήλης, Σεφέρης, Ελύτης?), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αγαπημένης, γενέθλιας πόλης που γιορτάζει τα 100 χρόνια Ελευθερίας της.

Εγκαίνια : Παρασκευή 11 Μαΐου 8.30μ.μ

Διάρκεια Έκθεσης : 11  Μαΐου έως 20 Μαΐου 2012

Ώρες επισκέψεων : 6.00μ.μ έως 10.00μ.μ

Comments are closed.