Στα πλαίσια του μαθήματος της Γαλλικής γλώσσας, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης κατασκεύασαν σκούφους του σεφ, ως προοίμιο μιας δραστηριότητας που έχει να κάνει με τη γαλλική κουλτούρα.

Πώς καθιερώθηκαν οι σκούφοι των σεφ;

Κατά τη λαϊκή παράδοση, αρκετοί μάγειρες βρήκαν καταφύγιο στα τέλη του 16ου αιώνα σ’ ένα ορθόδοξο μοναστήρι για να γλιτώσουν τις διώξεις. Εκεί φορούσαν τα ρούχα των ιερέων, με τη μόνη διαφορά ότι το χρώμα του καπέλου τους ήταν λευκό.

Σε απεικονίσεις της Αναγέννησης οι μάγειρες φορούν ένα μαλακό μπερέ ο οποίος είναι στολισμένος μ’ ένα φτερό. Εκείνη την περίοδο οι αρχιμάγειρες φορούσαν ένα εντυπωσιακό καπέλο που υπογράμμιζε το κύρος του επαγγέλματος κι ένα δεύτερο, πιο πρόχειρο, για λόγους υγιεινής.

Ο κλασικός σκούφος του σεφ εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το λευκό χρώμα, που συμβολίζει την καθαριότητα, επέλεξε ο Mορίς Μπουσέρ, σεφ του Γάλλου πολιτικού Μορίς ντε Ταλεϊράν. Το γεγονός ότι η προέλευσή του είναι γαλλική επιβεβαιώνει και το όνομα “τοκ μπλανς” (toque blanche), που διατηρείται και στις αγγλοσαξονικές χώρες.

Comments are closed.