Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα.

Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική επανάσταση. Μέχρι τότε ήταν ανάκτορο των βασιλιάδων της Γαλλίας και πιο πριν απλώς φρούριο. Αρχικά, το 1190, οικοδομήθηκε εκεί ένα μεγάλο οχυρό από τον βασιλιά Φίλιππο Β’ Αύγουστο.

Η επανάσταση υπήρξε σταθμός για το Λούβρο, αφού χάρη σ? αυτήν αποφασίστηκε το κτιριακό συγκρότημα να μετατραπεί οριστικά σε μουσείο και να ονομαστεί “Κεντρικό Μουσείο των Τεχνών”, “Μουσείο της Δημοκρατίας” και μετά “Γαλλικό Μουσείο”. Άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο τον Αύγουστο του 1793.

Ανάμεσα στα πολλά εκθέματα αξίζει να θαυμάσει κανείς αρχαιοελληνικά γλυπτά όπως «η Νίκη της Σαμοθράκης» και «η Αφροδίτη της Μήλου». Επίσης, εκεί βρίσκεται και ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Τζοκόντα».

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!  Le Louvre

*  Το άρθρο αυτό μας το έστειλε η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας κ. Υποδηματοπούλου Παναγιώτα με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).

 

Comments are closed.